Baru2 nie seantero alam tahu bahawa seorang jurusolek yang teah menukar jantina berkahwin dgn seorang lelaki di United Kingdom. Tak dapat teman bayangkan perasaan ahli keluarga beliau yang terpaksa menanggung malu akibat perbuatan si jurusolek ni. Bila teman membaca keratan akhbar teman tumpan kasihan kepada keluarga si jurusolek. Tapi rasa amat tersinggung bila s jurusolek itu mengeluarkan kenyataan bahawa mereka terpaksa berkahwin di UK kerana cinta mereka berdua.

Paling teman tak senang hati bila mereka menyatakan bahwa mereka taut pulang ke Malaysia kerana org2 melayu di melaysia masih berpegang kuat pada nilai2 tradisonal. Teman ingin pulangkan semula soalan kepada fatine….apakah yang kamu buat iu melambangkan kemodenan yang kamu cari? Teman sgt hairan bagaimana org seperti fatine ini boleh terpesong begitu jauh akidahnya. Kalau dari gambar perkahwinan mereka dapat dijangka bahawa mereka berkahwin di gereja? Dimana akidah islamiyyahnya? dimana asas2 ajaran islam yang disemai darpada kecil oleh ibubapa dan para guru? Pasti meruntun jiwa para ustaz @ Ustazah yang pernah mendidik fatine? Dimanakah silapnya hingga tragedi akidah fatine ini berlaku?

Disini bukan persoalan nilai2 budaya bangsa melayu dipersoalkan tetapi status pegangan agama si fatine….Si “Suami” nya masih beragama kristian…Ada juga yang membela si fatine kununya atas hak kebebasan manusia dan pelbagai lagi alasan dari kafir laknatullah tetapi Hak agama islam selaku agama rasmi persekutuan jangan sesekali cuba dicabar. Biar apapun pun alasan nya hukuman mesti dijalan. Kerana kesalahan telah dilakukan. Dan pemulihan perlu dilaksanakan sejurus hukuman dijatuhkan.

Amatlah diharapkan agar pihak2 yang berkenaan mengkaji bagaimana traedi ini boleh berlaku…saya percaya banyak lagi kes2 seperti ini cuma fatine ini terlebih berani. Seolah olah mahu mencabar pihak2 yang mengurus tadbir agama islam di negara ini. Mungkin fatine melihat pihak2 berkenaan umpama singa yang rongak giginya….Tak mampu berbuat apa2….takut dengan bayang2 sendiri…Kes Kartika pun masih terkial kial nak selesaikan…Pelbagai alasan diberi….apa pelaksanaan? hampas umpama tebu tua yang dah expired…airnya pun tak bleh minum….

Wahai pihak yang berkenaan……ingatlah….jangan sampai satu hari nanti ada yang berani kencing dalam dewan solat masjid…..yang berani bakar naskah suci al quran di khalayak ramai…Ingatlah apa yang dah jad dgn Bosnia Herzogovina. Pada waktu tue menyesal pun dah x guna dah……

Advertisements